Polyfenoler och polyfenol sallad

Alina Nordberg
2018-07-09
< Tillbaka till listan

Polyfenoler

De spelar en stor roll i vår mentala och fysiska hälsa, från hjärna till hud, inre organ till det neurologiska systemet såväl som vår vikt och våra känslor. 

Cirka 80% av hormonet serotonin finns också och produceras i tarmen och inte i hjärnan.

 Forskare anser att detta microbiom vilket utgör hela floran i tarmen är ett av de mest komplexa organen i kroppen, och vissa kallar det ”den andra hjärnan” då det påverkar vårt känsloliv så mycket. Den största mängden serotonin finns och produceras alltså i tarmen och inte i hjärnan.

Äta färgglatt

Du mår även bättre av att äta färgglada maträtter inte bara för att det ser vackert ut på tallriken, utan för att de olika färgämnena även hjälper kroppen mot fria radikaler och stärker vår kropp med diverse bra saker.

Lila, blåa färgämnet 🍇= Antocyaniner. Vid konsumtion av exempelvis bär och frukter rika på dessa ämnen kan ha en effekt för kroppens antioxidativa försvar mot oxidativ stress som tros vara viktig exempelvis vid inflammationsprocesser i kroppen. Antocyaniner skyddar kroppen mot fria radikaler och sänker risken för stroke, hjärt -och kärlsjukdomar samt cancer + mycket mer.

Orangea färgämnet🥕= Betakaroten. Ämnet som är lätt bruntonat lagras i hudens fettlager och förstärker därför hudens bruna färg. Betakarotenet hjälper också kroppens hudceller att producera melanin, som skyddar mot solen inifrån. Betakaroten omvandlas till A-vitamin i kroppen – men bara om kroppen behöver det! Betakaroten har samma goda effekter som A-vitamin, som bland annat behövs för synen och kroppens slemhinnor.

Gula färgämnet 🍋= Bioflavanoider. De jobbar alltid i samverkan med C-vitamin. Bioflavanoiderna förstärker funktionen hos C-vitamin. Det ökar upptaget av C-vitamin hos lever och njurar. C-vitamin är en viktig komponent i framställningen av bland annat kollagen och för att hjälpa oss bevara ungdomlig hud. Samt underlätta blodcirkulationen.

Röda färgämnet 🌶 = Lykopen. Minskar nivåerna av oxiderat kolesterol och minskar risken för stroke. Det lykopenet gör är att det minskar oxidationen i blodomloppet, motverkar inflammationer och skyddar blodkärlens väggar. Studier har också visat att innehållet bidrar till att bibehålla ett normalt blodtryck.

Gröna färgämnet 🥦= Klorofyll. Om du regelbundet äter livsmedel med klorofyll tillförs mer syre till blodet, vilket syresätter cellerna mer effektivt. Ju mer syre som flyter genom dina blodkärl, desto bättre renas kroppen. Till exempel har det visat sig att klorofyll förhindrar de negativa effekterna av strålning och även samlar upp och avlägsnar tungmetaller från cellerna. Ämnet skyddar din kropp och din hud.

Polyfenol sallad!

1-2 portioner

Ingredienser

  • ‍1/4 vattenmelon
  • 1 grapefrukt
  • 4 nävar valfri salladsmix
  • 1 liten rödlök
  • 1 dl naturella valnötter
  • 1-2 msk olivolja
  • 1 tsk honung
  • 0,5 paket gröna sojabönor
  • Toppa med smulad fetaost
  • Kryddor, örtsalt, svartpeppar och chiliflakes.

Tillagning

1. Skölj och sprid ut salladen på en tallrik.

2. Skär vattenmelon och grapefrukt i skivor och sprid ovanpå salladen.

3. Hacka rödlök och grovhacka valnötter och lägg på salladen.

4. Avsluta med att krydda, hälla olivolja och honung samt toppa med sojabönor och smulad fetaost.

‍Smaklig ”antioxidant boost” stund;)! 

De senaste

Alina Nordberg
2018-07-16

Avokadosallad med räkor, toppat med hemmagjord mangosorbet

En proteinfylld sommarmix sallad som innehåller det mesta av det bästa! Det är verkligen tropisk sommarvärme just nu, så därför vill jag tipsa om denna fräscha, svalkande och färgglada sommarsallad.

Alina Nordberg
2018-07-09

Polyfenoler och polyfenol sallad

Det är måndag, ny vecka och semestern har börjat för många! Jag har tidigare skrivit om olika organiska färgämnen som finns i frukt, bär, grönsaker och kryddor. Dessa olika ämnen har ett samlingsnamn, polyfenoler och skyddar oss mot fria radikaler. Polyfenolerna tas upp bättre med en hälsosam tarmflora! Jag vill därför tipsa om denna fräscha sommarsallad som innehåller bland annat polyfenolerna; bioflavonoider, antocyaniner, lykopen och klorofyll.